Logo
Ispiši ovu stranicu

Održana New Banking Vision konferencija Istaknuto

Održana New Banking Vision konferencija

Asseco SEE okupio je preko 170 predstavnika banaka i IT tvrtki među kojima su bile i međunarodna FinTech rješenja na tradicionalnoj New Banking Vision konferenciji. U zagrebačkom Hotelu Esplanada pristigli su sudionici iz 8 zemalja, a glavne teme bile su digitalna transformacija i moderne tehnologije. Hrvatska NBV konferencija jedna je od šest lokalnih konferencija koje mijenjanju jednu veliku regionalnu, mada je i zagrebačka privukla sudionike iz Slovenije, Srbije, Poljske i drugih zemalja.

Keynote govornik Michal Panowicz iz Nordee banke govorio je o digitalnoj transformaciji koja mora biti sveobuhvatna na način da se digitaliziraju svi proizvodi i usluge. Takva transformacija je neophodna i moguća u realnim okvirima od 19-24 mjeseca. Osnova transformacije su računi, plaćanje, depoziti, krediti i investicije na kojima treba biti fokus u početnim fazama. Samo ona banka koja na m i e bankarstvu ostvaruje prodaju i usluge usporedive onima u poslovnicama može postati uspješno digitalizirana.

Panowicz je slikovito prikazao zastarjelost korisničkih sučelja koji su kao loš vremeplov 20 godina unazad. Kod kreiranja inovativnih proizvoda ključan je zajednički rad timova za korisničko iskustvo, IT i poslovnog tima. Kao bitne stavke navedene su korisničko iskustvo koje mora biti nenametljivo, lojalnost, privlačenje novih generacija, novi distribucijski modeli i cool inovacije. Ključno je imati jasnu digitalnu filozofiju poentirao je Michal Panowicz.

Kako teče digitalna transformacija u regionalnim bankama predstavila je kroz svoje istraživanje prof. dr.sc. Mirjana Pejić Bach sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Konkurencija nije ista kao prije, a sve su banke svjesne izazova digitalne transformacije. Hrvatske banke doživljavaju se kao tehnološki naprednije u odnosu na regionalne takmace, otkrilo je istraživanje.

FinTech kao partner

Velika količina startup tvrtki koje se bave financijskim poslovanjem u očima banaka mogu se smatrati konkurencijom, no postoje i oni FinTech projekti koji žele biti partneri velikih banaka i baš je šest takvih tvrtki iz Hrvatske, Italije, Izraela, Poljske, Slovenije i Švicarske u sedmominutnim pitchevima pokušalo privući najviše pozornosti okupljenih bankara.

Drugi dio konferencije imao je tri paralelna traka, s prezentacijama organizatora konferencije Asseca SEE, njihovih partnera te sponzora iz područja omnichannel bankarstva, sigurnosti, plaćanja, ATM i POS poslovanja, kontakt centara i poslovnih procesa.

„Održane prezentacije, studije slučaja, demonstracije i rasprave, kroz koje su prikazane i raspravljane postojeće i neke potpuno nove tehnologije, ispunile su glavni cilj konferencije- potaknule su sudionike na razmišljanja o idejama i rješenjima izvan postojećih granica, kako bi bolje mogli pozicionirati svoje proizvode i usluge za uspjeh. Nadamo se da će dobivene informacije sudionicima konferencije pomoći da budu bolji i uspješniji, a nama su smjernice za daljnji razvoj postojećih i novih rješenja“- istaknuo je Dražen Pehar, predsjednik Uprave Asseca SEE Hrvatska.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.