Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Facebook, Google i WhatsApp planiraju povećati enkripciju

Facebook, Google i WhatsApp planiraju povećati enkripciju

Nakon Applea, WhatsApp, Google i druge tvrtke žele uvesti potpunu zaštitu komunikacija korisnika. Bitka koju Apple vodi protiv FBI-a u vezi enkripcije koja onemogućuje državne agencije u uhođenju komunikacija korisnika, zahvaća sve više kompanija te ima sve veći utjecaj i na druge velike IT tvrtke poput Facebooka i Googlea, koje također smatraju da njihovi sustavi ne bi smjeli omogućiti prisluškivanje.

Kao tvrtka koja se u prošlosti također suočavala sa zahtjevima za uhođenjem od strane sigurnosnih agencija, WhatsApp navodno sada namjerava uvesti sustav zaštite privatnosti za sve svoje korisnike, koji će dovesti end-to-end enkripciju u glasovne pozive i grupne chatove.

Ova informacija službeno još nije objavljena, no prema tvrdnji izvora iz Guardiana, u kratkom roku se očekuje medijsko priopćenje od strane WhatsAppa (Facebooka).

Izvor otkriva da će se WhatsApp enkripcija temeljiti na kodu razvijenom od strane poznatog "evanđelista" Moxiea Marlinspikea, poznatog po svojoj sigurnoj aplikaciji za poruke Signal, koju koriste i špijunske agencije.

U svakom slučaju biti će zanimljivo vidjeti koliko će daleko protezati ova nova politika velikih ICT igrača koji se odjednom svi brinu za privatnost svojih korisnika. Pogotovo stoga što su se u to zaklinjali i prije, no procurjeli dokumenti poput onih Edwarda Snowdena, ukazali su na brojne stražnje ulaze putem kojih su američke agencije prisluškivale koga god su htjele, sa sudskim nalogom ili bez njega.

Izvor: Vidi.hr

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next