Logo
Ispiši ovu stranicu

Qualcomm i dalje najveći proizvođač procesora za mobitele

Qualcomm i dalje najveći proizvođač procesora za mobitele

Qualcomm i dalje vodi na tržištu mobilnih procesora, a među top 5 je ušao i Samsung. Vodeću poziciju na tržištu drži Qualcomm s 42 posto udjela, bez obzira na pad od deset posto u odnosu na prošlu godinu. Na drugom mjestu je Apple sa 21 posto, dok je treći MediaTek sa 19 posto udjela.

Na četvtroj poziciji ušao je Samsung, dok peto mjesto drži Spreadtrum. Samsung već drži vodeću poziciju na svjetskom tržištu DRAM-a i NAND flasha, a sada se zahvaljujući svojoj proizvodnoj liniji Exynos čipseta uspio probiti i među top 5.

Strategy Analytics

Prema istraživanju DRMeXcangea procjenjuje se kako je Samsung iskoristio Exynos čipset u 15 posto svojih smartfona. Svoj čipset pružio je za ugradnju i mnogim drugim proizvođačima poput Meizua. Procjenjuje se kako je kompanija isporučila oko 50 milijuna komada Exynos čipseta u 2015. godini.

Svjetsko smartfon AP (aplikacijski procesor) tržište palo je za četiri posto, u odnosu na prošlu godinu. Prema službenom priopćenju kompanije koja se bavi istraživanjem tržišta, Strategy Analytics, vrijednost je iznosila 20,1 milijardu američkih dolara.

Nedavno su se udružili Qualcomm i Samsung i ostali partneri (Intel, Microsoft, Electrolux itd.) u organizaciju Open Connectivity Foundation. Ujedinili su se s ciljem standardizacije i interoperabilnosti interneta stvari.

 

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.