Logo
Ispiši ovu stranicu

Hrvatska predsjednica pustila u rad superračunalo "Bura" na sveučilište u Rijeci

Hrvatska predsjednica pustila u rad superračunalo "Bura" na sveučilište u Rijeci

Tvrtka Atos SE, uspješno je privela kraju projekt gradnje najsnažijeg superračunala u Hrvatskoj i regiji, koje se temelji na Atosovom brandu tehnologije za razvoj tehnoloških proizvoda i softvera Bull. Superračunalo Bura, smješteno je na Sveučilištu u Rijeci, svečano je pustila u rad hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, na posebnoj svečanosti održanoj tijekom manifestacije "Otvoreni dani ICT-HPC tehnologija na Sveučilištu u Rijeci“, gdje su predstavljena dostignuća informatičkih tvrtki iz grada i okolice.

Superračunalo Bura koristi se u biotehnološkim i biomedicinskim istraživanjima, a osim znanstvenika i studenata riječkog Sveučilišta, moći će ga koristiti ustanove i tvrtke iz inozemstva, koje su već iskazale interes. Superračunalo Bura dio je budućeg znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, prostora koji će se protezati na sedamdeset tisuća četvornih metara, kada park bude dovršen.

Superračunalo Bura temelji se na poslužiteljima Bull DLC B720, koji se hlade vodom. Sastoji se od 288 čvorova. Svaki čvor ima po dva Intelova procesora E5-2690 v3, što čini sustav od ukupno 6912 procesorskih jezgri ukupne snage 239,64 Teraflopsa (mjereno prema Rmaxu).

Bura ima više od 18 terabajta radne memorije i diskovne sustave kapaciteta 850 terabajta. Brzu komunikaciju među komponentama super-računalnog klastera osigurava mrežni sustav Mellanox Infiniband FDR 56GB. Navedene tehničke specifikacije čine Buru najsnažnijim superračunalom u Hrvatskoj i Adriatic regiji. Superračunalo je instalirala slovenska tvrtka SmartIS, a njegova vrijednost iznosi 44,7 milijuna kuna.

Tvrtke Atos, SmartIS i MEP isporučile su Sveučilištu u Rijeci i novi podatkovni centar koji je poseban po tome što jedini u široj regiji nudi izravno hlađenje sustava vodom toplom čak i do 40 C. To znači da se Bura hladi pomoću tzv "freecoling" tehnologije, koja omogućava hlađenje vanjskim zrakom do temperature 24 C.

Bura je i "zeleno" računalo, što dokazuje i rezultat testiranja organizacije Green500, gdje postiže 175. rezultat na svijetu.

Valja naglasiti da je Bura ušla na Top 500 ljestvicu najjačih superračunala na svijetu, te se prema rezultatima iz studenog 2015. nalazi na ukupnom 441. mjestu, dok je, kako navode u medijskom priopćenju, 32. na popisu instalacija namijenjenih znanstvenim istraživanjima.

Izvor: Vidi.hr

 

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.