Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Najavljena Croatian Makers robotička liga za osnovne škole i centre za rad s mladima

Najavljena Croatian Makers robotička liga za osnovne škole i centre za rad s mladima

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) pripremio je robote za 60-ak škola i centara za rad s mladima. U tijeku su prijave za natjecanje, a najuspješniji u Croatian makers robotičkoj ligi za nagradu će dobiti još naprednije robote. Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), privatno financirana udruga.

Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Svi sudionici dobit će potrebne robote na posudbu i kasnije u trajno vlasništvo.

Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koja nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje. Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: 1.-5. i 6.- 8. razred osnovne škole. Natjecanja će se odvijati mjesečno, a prve discipline biti će praćenje crte, pronalaženje izgubljenog prijatelja i izbjegavanje prepreka.

mbot 1

Nenad Bakić, osnivač IRIM-a je izjavio: „Kao glavnu platformu za razvoj mladih i hvatanja koraka sa svuremenošću IRIM vidi robotiku i automatiku, koji su postali vrlo dostupni – tehnološke i financijske ulazne barijere su se izrazito smanjile, a taktilnost, izazovnost i brzina rezultata ih čine izuzetno atraktivnim didaktičkim alatom."

Robotika i automatika su idealni alati i za ulazak u svijet programiranja ('coding') i općenito STEM zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno. Glavni doprinos društvu IRIM vidi u mijenjanju mentalnog sklopa, prebacivanjem fokusa s prošlosti na sadašnjost i budućnost, jer je jedini napredak moguć u okretanju prema budućnosti.

„Najmlađi imaju ogroman potencijal u područjima robotike i automatike i želimo ih kroz ovaj program potaknuti da taj potencijal razvijaju od malih nogu. Pozivamo učitelje i voditelje centara pozivamo da ih prijave i omoguće im ovo izvrsno iskustvo.“ - nadodao je Bakić.

Škole i centre mogu prijaviti punoljetne osobe uključene u institucionalnu edukaciju mladih. Prijave se mogu napraviti isključivo kroz web stranicu Lige na adresi CroatianMakers.hr. Prijaviti se mogu i ustanove bez znanja o robotici jer odabrana platforma omogućava vrlo jednostavan ulazak u to područje, a na CroatianMakers.hr bit će dostupni i inicijalni edukacijski sadržaji. Sudionici se mogu prijaviti do 29.2.2016.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next