Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple pred tužbom zbog korištenja 3D toucha

Apple pred tužbom zbog korištenja 3D toucha

Apple je u svojim zadnjim uređajima predstavio novu opciju koja se zvala Force Touch i 3D Touch. Sada su te opcije sporne zbog kompanije u Kaliforniji, Immersion, koja tvrdi da je Apple navodno koristio tri njihova patenta. Imagination je podignuo i tužbu zbog navodne krađe.

U zadnjim godinama vidimo sve više tužbi za patente, za svakojake opcije od strane raznoraznih kompanija. Među najvećim kompanijama koje su vrlo često na sudu zbog pitanja patenata su Samsung i Apple. Tako je Ericsson naplatio Appleu korištenje patenta krajem prošle godine, a u listopadu je Apple proglašen krivim za krađu patenata koju je podignulo sveučilište u Winsconsinu. Tako nova tužba za krađu patenta dolazi od američke kompanije Immersion, koja je počela 1993. godine s radom analizirajući vrijednost dodira u tehnologiji.

Prvi navodni ukradeni patent zove se "haptički povratni sustav sa spremljenim efektima" koji govori o softveru koji prikazuje previewove nakon laganog dodira i akcija nakon čvrstog pritiska. Ova opcija vrlo je slična kompanijinoj "Peek and Pop" koji se nalazi na iPhoneu.

Druga se radi o "metodi i aparaturi za pružanje taktilnog osjećaja", gdje Immersion tvrdi kako iPhone to kopira tako da pruža vibracijske odgovore na različite pritiske.

Treća je "model interaktivnosti za dijeljenje feedbacka na mobilnim uređajima" i odnosi se samo na 6s i 6s Plus modele.
Kompanija traži odštetu od "jabuke", otvarajući pritužbu svjetskoj trgovinskoj komisiji (ITC) i tražeći zabranu prodaje za uređaje 6s i 6s Plus u Americi.

U priopćenju se navode da su sljedeći uređaji prekršili prava na patente: Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 Plus, Apple iPhone 6s, Apple iPhone 6s Plus, Apple Watch, Apple Watch Sport i Apple Watch Edition.

Izvor: Immersion

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next