Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hub385 otvorio najveći „coworking“ prostor u Hrvatskoj Istaknuto

Hub385 otvorio najveći „coworking“ prostor u Hrvatskoj

Nakon višemjesečnih radova, centar inovativnosti i tvornica kreativnih ideja HUB385 je otvorila svoja vrata na zagrebačkoj Trešnjevci. HUB385 kao jedinstvena razvojna platforma koja objedinjuje najveći i najmoderniji coworking prostor u Hrvatskoj pod nazivom Nest 01 i edukacijsku platformu Academy 385, pod jednim će krovom okupiti digitalne kreativce, startupe i renomirane hrvatske tvrtke, s ciljem jačanja domaćih IT kompetencija i razvijanja stimulativnog poduzetničkog ekosustava.

Najmoderniji ‘coworking’ prostor u Zagrebu namijenjen je svim malim i velikim tvrtkama (s većom preferencijom na tehnologiju) i startupovima. Cilj projekta je inspiracija i okupljanje ljudi i zajednica iz različitih sektora, kao što je na primjer spajanje ekonomista, programera, dizajnera i drugih branši pod istim krovom. HUB 385 ima tri funkcije: coworking, akademija 385 i odjel za razvoj i poslovanje koji ne treba biti IT. Zagrebački neprofitni Hub385 dio je regionalne inicijatice pod imenom Hub38X.

Coworking ideja je već dugi niz godina prisutna u svijetu, a sam koncept za osnivanje projekta u Hrvatskoj došao je od sarajaveskog Huba387. U Makedoniji postoje već tri coworking prostora. Coworking prostori su dijeljeni radni prostori, tako da na jednom katu primjerice ured mogu imati programeri, dizajneri, ekonomisti, odvjetnici i drugi, koristeći se zajedničkim prostorijama poput kantine, prostora za opuštanje, zelene sobe za brainstorming itd. Prema istraživanju intuit.com pozitivni efekti coworkinga su 70 posto izvršavanja zadatka na vrijeme, 75 posto povećana produktivnost, 60 posto poboljšan privatni život, 92 posto veći društveni krug itd. Uz to, u coworking uredima su nerijetko svi jednaki, bili oni direktori ili pripravnici, te se samim time olakšava i poboljšava komunikacija.

Akademija 385 ima tri dvorane u kojima će se održavati seminari, tečajevi i predavanja vezana za IT sektor te eventi. Tako je u budućnosti najavljena drone konferencija, te tečajevi koji će biti organizirani u suradnji s Francuskom ambasadom. Njihov fokus bit će stavljen na potražnju rastućeg tržišta za različite vrste znanja i tehnologija koje nisu implementirane u kurikulumu na sveučilištima.

U Hubu385 nalaze se zatvoreni radni prostori, različitih kapaciteta radnka, ali i otvoreni radni prostor pod imenom Nest01 koji ima prostor od 1400 m2. Cijena koja je navedena iznosi 825 kn mjesečno po radnom mjestu, te 3300 kn za ured. Kapacitet iznosi do 400 ljudi. Prvi stanari trebali bi se useliti već u ponedjeljak. Među njima se nalaze Dotmatrix, Binarija, IN2, Muzika.hr itd. IN2 grupa koja ima preko 12 tvrtki koje djeluju u šest država regije otvara svoje dvije R and D tvrtke (istraživanje i razvoj) gdje će dodatno razvijati svoja softverska rješenja.

Image10

Nude se tri izbora prostora za rad: flyby, desk i office. Flyby podrazumijeva radno mjesto u otvorenom radnom prostoru, desk stalno radno mjesto u otvorenom radnom prostoru, dok office znači vlastiti ured. Flyby ima mogućnost najma radnog stola na jedan dan.

Image6

Svi prostori i uredi imaju ergonomske radne stolice, privatni prostor za telefoniranje, brzu internet vezu, recepciju i kontrolu ulaska i videonadzor.
Desk i office mogućnosti rada imaju i dodatne opcije, kao što su otvorenost čitav dan i vikendom, mini kino, prostor za vlastita predavanja i evente, uspostavljanje poslovnih partnerstva, sve buduće članske povlastice, prostor za vlastita predavanja i evente, pa čak i kafić, kuhinja, blagavaonica i tuševi itd.

Jedna od želja Huba385 je i reedukacija za tehnološki sektor, čime bi se smanjila nezaposlenost. Ponuđeni su tako uredi koji primaju od tri do 18 ljudi, na tri kata na 2500 kvadratnih metara. Hub385 nalazi se na prostoru bivšeg Nacionalnog vijeća za visoko školstvo, u Petračićevoj 4.

Iza ovog projekta u Hrvatskoj stoje osnivači Ante Magzan, bivši izvršni direktor organizacije i strategije za Hrvatski Telekom i bivši direktor izdavača portala Net.hr, Ivica Mudrinić te njihova zajednička kolegica iz Uprave Hrvatskog Telekoma, Ivana Šoljan.
Voditelj prostora bit će Luka Sučić koji se više od dvije godine bavi investicijama i razvojem poslovanja za Hub:raum, akcelerator Deutsche Telekoma u Krakowu.

Koncept coworkinga u Hrvatskoj popularizira se radom inicijative Coworking Croatia, iza koje stoji Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca. Osijek ima Coworking Osijek u sklopu BIOS-a, dok u Zagrebu su još i Impact Hub Zagreb te coworking prostor Zagrebačkog inkubatora poduzetništva i BizKoshnica.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next