Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alphabet izbacio Apple s mjesta najvrijednije kompanije

Alphabet izbacio Apple s mjesta najvrijednije kompanije

Alphabet je jučer izdao izvješće za četvrti kvartal 2015. godine i cijelu 2015. godinu, navodeći zaradu za Q4 od 17,3 milijarde američkih dolara. U kratkom vremenu nakon objave njihove Class A i Class C dionice skočile su u vrijednosti nakon zatvaranja burze, čime su nakratko dobili mjesto najvrijednije kompanije na svijetu.

Ovim skokom dionica izbacili su Apple s trona, koji bilježi u zadnje vrijeme pad dionica. Američki Apple nedavno je otvorio prvi europski iOS development centar u Italiji, unatoč padu vrijednosti dionica ispod sto dolara. Alphabetova zarada tako za Q4 iznosi 17,3 milijarde američkih dolara, što je porast od 19 posto u odnosu na prošlu godinu. Dionice su došle na najveću vrijednost koju je kompanija imala, iznosivši 784 dolara da bi kasnije pala na 777 dolara. Konkurent Apple pao je za 0,6 posto, dolazeći na 95,83 dolara.

Od ukupnog prihoda Alphabeta, reklamiranje je dobilo oko 16,3 milijarde dolara, a sama Googleova web stranica od tog iznosa imala je 12,4 milijarde. U odnosu na prošlu godinu, zarada od reklamiranja porasla je za 17 posto, dok su Googleove stranice imale porast od 20 posto. Za cijelu godinu Google je u izvještaju imao prihod od 74 milijuna dolara, dok je prošla godina iznosila 65 milijuna.

U otvaranju burze danas, Alphabet je danas skočio za 4,2 posto, dolazeći na vrijednost tržišne kapitalizacije od 542,2 milijarde (dok je Appleova vrijednost 530,6 milijarde). Na drugoj strani zbog slabe prodaje iPhonea i slabijeg rasta kompanijinog nedavnog velikog uspjeha u Kini, Apple je pred prvim vjerojatnim padom prihoda u 15 godina. Alphabetova prodaja pak s druge strane procjenjuje se da će rasti 16 posto ove godine. 

Kompanija je najavila i kako ima više od jedne milijarde aktivnih mjesečnih korisnika Gmaila, čime se pridružio zajednici od tolikog broja korisnika koju čine Facebook i Whats App.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next