Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europski sud: privatno chatanje na poslu može biti razlog za otkaz

Ilustracija, izvor: Pixabay Ilustracija, izvor: Pixabay

Ovih dana Europski sud za ljudska prava (ECHR) je uzburkao javnost donošenjem presude u vezi slučaja rumunjskog građanina Bogdana Barbulescua, koji je 2007. godine dobio otkaz, nakon što je poslodavac pratio njegove online aktivnosti i zaključio da koristi resurse tvrtke u privatne svrhe, pri korištenju Yahoo Messengera. ¸Nakon dobivenog otkaza Barbulescu se žalio s tvrdnjom da je praćenjem online aktivnosti poslodavac kršio njegovo pravo na privatnost, te je naglasio da u komunikaciji nije koristio tvrtkin, već svoj privatni račun na Messengeru. 

Obzirom da su rumunjske vlasti presudile u korist poslodavca, Barbulescu je slučaj predao na Europski sud za ljudska prava, pozivajući se na članak 8 Konvencije o ljudskim pravima, koja jamči građanima pravo na privatni život i korespodenciju.

Europski sud je ovih dana donio presudu u kojoj kaže da tvrtke smiju pratiti komunikacije zaposlenika, odnosno da zaposlenik ne smije koristiti vrijeme i resurse tvrtke na svom radnom mjestu za provođenje drugih aktivnosti koje nisu vezane uz rad. Suci su također dodali da je poslodavac imao pravo otpustiti zaposlenika jer je to bila odgovarajuća kazna za njegove postupke.

O obrazloženju presude koja će se ubuduće moći koristiti kao zakonska odredba u svim sličnim sporovima unutar zemalja članica Europske unije, također se navodi da tvrtke moraju obavijestiti zaposlenike ukoliko prate njihove logove i internetske aktivnosti, te ih s time moraju upoznati napismeno.

Sud nije razjasnio odnosi li se ovaj pravorijek i na slučajeve u kojima zaposlenici koriste svoje osobne uređaje, a ne tvrtkina računala, no mnogi odvjetnici za ljudska prava tvrde kako u tom slučaju poslodavci ne bi smjeli uhoditi komunikacije na privatnim telefonima i tabletima, s time da dakako imaju pravo kazniti one zaposlenike koji pretjeravaju s privatnim aktivnostima na poslu, što uključuje i korištenje Whatsappa, Vibera, Messengera, Facebooka i sličnih servisa.

Izvor: Vidi.hr

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next