Biz Tech web portal powered by vidi logo2

"Jabuka" pala ispod vrijednosti od sto dolara nakon 15 mjeseci

"Jabuka" pala ispod vrijednosti od sto dolara nakon 15 mjeseci

Dionice Applea završile su jučer ispod vrijednosti od sto dolara, što je prvi put od listopada 2014.godine. Kao rezultat snažnog pada leži uzrok u velikom padu tržišta i znakovima slabijeg rasta Appleovog nedavnog velikog uspjeha u Kini i prodaji novog modela iPhonea.

Upravo zahvaljujući prodaji njihovog mobitela imaju snažan prihod i zaradu. Više od 60 posto njihove zarade dolazi upravo od prodaje mobitela tako da znak pada prodaje proizvoda kod investitora izaziva zabrinutost.

U četvrtom kvartalu zabilježili su snažnu pozitivnu bilancu u gotovo svakom svom proizvodu, ne računajući pad iPada od 19,8 posto. Apple i njegovi novi modeli, iPhone 6s i 6s Plus kombinirano su prodani u više od 13 milijuna komada u prva tri dana prodaje, što je pozitivno utjecalo na njihove prihode u kvartalu.

No, stvari se na dinamičnom tržištu mijenjaju. Tako je još sredinom prošlog mjeseca Ericsson postigao dogovor s Appleom oko patenata, koji bi dgovorom trebao platiti Ericssonu 0,5 posto od prihoda iPada i iPhonea.

Američka kompanija je tako zabilježila pad od 4,2 posto i tri posto u Nasdaq Composite. Tako je njihova vrijednost došla na 96,45 dolara, za razliku od najveće vrijednosti od 132,07 dolara u srpnju. Od početka prosinca, Apple je izgubio 100 milijardi u tržišnoj vrijednosti.

Zbog toga je "Jabuka" smanjila narudžbe i isporuke svog mobitela, navodi Wall Street Journal. Analitičari su rekli da pad prodaje iPhonea leži u širem tržištu pametnih telefona i manjoj potrebi ljudi za kupovinom novog modela.

Ovakva situacija kod Applea viđena je i u 2014. godini, prije nego što su debitirali s iPhone 6 i 6 Plus modelom većeg ekrana.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next