Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ruter automatski prepoznaje prijetnje korisnicima

Turris Omnia Turris Omnia

Iako je ruter komad hardvera na koji se mnogi niti ne obaziru sve dok u tvrtci ili domu ne dođe do ozbiljnih problema s njim, izumitelji Turrisa Omnia su uspjeli ruter pomaknuti na viši novo, najviše zahvaljujući naprednim postavkama sigurnosti. Pokrenuli su IndieGogo kampanju kako bi financirali svoj izum, a u trenutku pisanja ovog članka je preostalo 46 dana do kraja crowdfunding financiranja i već su premašili ciljani iznos za 276% te skupili 278.709 američkih dolara od planiranih 100.000. 

Što je to u Omnii toliko privuklo internetsku zajednicu? Prvenstveno napredne postavke sigurnosti koje maksimalno štite krajnjeg korisnika. Omnia koristi prilagodljivi firewall koji "motri" na ulazne podatke, analizira ih u središnjem serveru, prema analiziranim podacima pripremi odgovarajući firewall te na kraju nadogradi krajnje uređaje, odnosno ruter u vašem domu. Drugim riječima to znači da Omnia automatski prepoznaje prijetnju, analizira ju te isporuči adekvatnu zaštitu za surfanje bez brige, bez da zadire u privatne podatke krajnjih korisnika. Uz to, tvorci su htjeli dodatno osigurati korisnike, te sve podatke za analizu i obradu uzimaju isključivo s uređaja. To zapravo znači da je nemoguće identificirati korisnika uređaja, nego se analiziraju isključivo podaci koji dolaze do njegovog rutera.

IZ Turrisa su objasnili da podatke skupljaju zbog dva razloga: Kako bi mogli što brže kontaktirati korisnika ako otkriju znakove zaraze malwareom na mreži, te kako bi mogli pripremiti pregled računa za korisnika, koji je uključen u paket. Istovremeno, računa je zaštićen lozinkom te korisnik u svakom trenutku kontrolira podatke, i može ih deaktivirati ili obrisati u bilo kojem trenutku. 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next