Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Sveučilište Winsconsin dobilo sudsku tužbu protiv Applea Istaknuto

Winsconsin Supreme Court Winsconsin Supreme Court

U utorak je američki sud u državi Wisconsin proglasio kako je Apple kriv za pitanje krađe patenta. Apple je za svoje mobitele koristio tehnologiju koja pripada sveučilištu u Winsconsinu, i to bez njihovog dopuštenja. Sud je presudio u korist sveučilišta te sada nastavlja s procjenom koju će Apple morati platiti. Procjenjuje se kako bi kompanija mogla platiti do 862 milijuna američkih dolara odštete.

Sud je procijenjivao koji su sve njihovi uređaji prekršili pravo patenta, navodeći njihov A7, A8 i A8X procesore koji se nalaze u iPhoneu 5s, 6 i 6 Plus te nekoliko verzija iPada.

Sama "jabuka" opovrgava bilo kakvu krađu i osporava nevaljanost patenata, pokušavajući uvjeriti i američki ured za patente i zaštitni znak, no bez uspjeha.

No, ovo nije prva tužba WARF-a (Winsconsin Alumni Research Foundation) protiv velikih igrača. Tako su 2008. godine tužili i Intel, zbog patenta. Spor je riješen vrlo brzo nagodbom, bez informacija o visini odštete, navodi BBC.

Prošli mjesec podignuli su i drugu tužbu protiv Applea koja se tiče njihovih najnovijih čipova, A9 i A9X. Ovo bi mogao biti veliki udarac za Apple koji, po procjeni suca Williama Conleya, bi mogao platiti 862 milijuna američka dolara.

Ostala američka sveučilišta koja su se upustila u sudsku tužbu su i sveučilište u Bostonu 2013. godine zbog patentirane tehnologije (protiv 40 tehnoloških kompanija) i Carnegie Mellon sveučilište zbog dva hard disk patenta (protiv Marvell Technology grupe).

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next