Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Samsung optužen za varanje na energetskoj učinkovitosti

Samsung optužen za varanje na energetskoj učinkovitosti

Nezavisna istraživačka grupa koju financira Europska Unija otkrila je kako Samsung ima različite rezultate europske energetske učinkovitosti, što sama kompanija demantira. Njihovo testiranje pojedinih Samsungovih televizora u Europi pokazuje da koriste puno manje energije prilikom službenih testnih uvjeta nego što imaju u pravom okružju. 

Europska komisija najavila je istragu svih izjava za varanje na testovima te se založila za jaču regulaciju energetske učinkovitosti. Problem leži u Samsungovoj opciji "motion lighting" koja je dizajnirana da prevari službene testove energetske učinkovitosti, što kompanija opovrgava. Izjavili su kako opcija smanjuje jačinu osvjetljenja u odnosu na različite sadržaje u pravom okruženju, kao što su akcijski filmovi s brzim pokretima te sportski i sporiji sadržaji kao vremenska prognoza. 

Razlike u energetskoj učinkovitosti pokazalo je neobjavljeno laboratorijsko testiranje EU istraživačke grupe ComplianTV. Otkrili su kako je opcija "motion lighting" smanjila osvjeljenje i potrošnju energije, pod testnim uvjetima svjetske elektrotehničke komisije. No, kad je riječ o pravom okružju, nije bilo zapaženo nikakvih redukcija u smanjenju energije. Neki od detalja njihove studije pokazane su na sastanku "kraljevskog društva" (Royal Society) u Londonu, navodi Guardian. Ovaj problem bio je prigovor nekoliko europskih država, kao što je švedska energetska agencija.

Tri godine ranije, Velika Britanija je rekla komisiji da je dobila informacije koje pokazuju da su neki televizori bili instalirani sa zadanim softverskim vrijednostima koji su promijenili statične video signale u dinamične. No, i američka istraživanja su pokazala sličnu situaciju. Istraživanje National Resources Defense vijeća otkrilo je, ono što njihov direktor za standard energetske učinkovitosti Noah Horowitz kaže "čudnu anomaliju kod jednog proizvođača televizora". Najavljeno je više testiranja kako bi se ustanovilo da li je zbilja bilo varanja proizvođača na testovima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next