Logo
Ispiši ovu stranicu

Brexit bi mogao ugroziti status Londona kao tehnološke prijestolnice Europe Istaknuto

Brexit bi mogao ugroziti status Londona kao tehnološke prijestolnice Europe

Nakon što je na referendumu s većinom od 52% izglasan izlazak UK-a iz Europske unije, tehnološki startupovi i poduzetnici su zabrinuti za budućnost britanske tehnološke industrije u međunarodnom kontekstu.

Prema anketama pred referendumom, velika se većina britanskih startupova nadala ostanku UK-a u EU. Prema anketi startup udruženja Coadec, samo je 19% od 175 ispitanika izrazilo želju za izlaskom iz EU, a prema anketi koju su sproveli Tech London Advocates, takvu je želju izrazilo tek je 13% ispitanika iz londonske tehnološke zajednice. Među glavnim razlozima za ostanak navodili su se pristup velikom jedinstvenom tržištu i slobodno kretanje radne snage.

Jedan od glavnih strahova nakon rezultata referenduma je taj da bi UK izvan EU moglo izgubiti reputaciju vrijednog i smislenog europskog i međunarodnog čvorišta inovacije i rastućeg biznisa, što bi moglo dovesti do pada investicija u zemlji.

"Ovisno o tome kako će se stvari riješiti s EU, čvorište bi se moglo pomaknuti negdje drugdje, možda u Berlin, ili bi se moglo fragmentuirati širom Europske unije... Ova odluka [o izlasku iz EU] definitivno oduzima dio zamaha iz europskog tehnološkog rasta.", rekao je Hussein Kanji, suosnivač investicijske tvrtke Hoxton Ventures.

Mnogi su britanski tehnološki stručnjaci i poduzetnici doseljenici ili doseljeničkog porijekla pa je razočaranje pojačano činjenicom da je antiimigracijska retorika bila značajan dio kampanje za izlazak iz EU, objašnjava Kanji, koji je i sam imigrant, kao i njegov partner suosnivač Hoxton Venturesa Rob Kniaz: "I Rob i ja smo imigranti u UK-u i doprinijeli smo ekonomiji osnivanjem niza vodećih britanskih tehnoloških kompanija.", rekao je Kanji.

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, inače također protivnik izlaska iz EU, obećao je da će u daljnjim pregovorima s EU i ostatkom svijeta učiniti sve što je u njegovoj moći da London i UK ostanu "najbolje mjesto za poslovanje u svijetu." Naglasio je da je od presudne važnosti da UK, makar i izvan same EU, ipak ostane dijelom jedinstvenog tržišta. "Napuštanje jedinstvenog tržišta od 500 milijuna ljudi – i njegovih slobodno-tržišnih pogodnosti – bilo bi greška.", rekao je Khan.

Izvor: IT Pro

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.