Biz Tech web portal powered by vidi logo2

ICT Gold Awards Forum: Hrvatska ICT industrija može globalno konkurirati Istaknuto

Dubravko Merlić, Dražen Orešćanin, Renato Barta, Alen Gojčeta Dubravko Merlić, Dražen Orešćanin, Renato Barta, Alen Gojčeta

Nagrade na ovogodišnjoj konferenciji ICT Gold Awards u ime našeg portala dodijelio je Kristijan Zimmer, koji je izgradio evaluacijske kriterije. Predstavnici tvrtki implementatora nagrađenih rješenja nakon primitka nagrade ostali su na panelu ICT Gold Forum da bi prodiskutirali o aktualnim izazovima poslovne primjene ICT-a u Hrvatskoj.

U kategoriji Business Intelligence nagrađena je tvrtka Poslovna inteligencija za implementaciju sustava podrške poslovnom odlučivanju za distribucijsku tvrtku Orbico. U ime Poslovne inteligencije nagradu su primili suosnivači tvrtke Lidija Karaga i Dražen Oreščanin.

ICT Gold poslovnaKristijan Zimmer (lijevo) i nagrađeni Dražen Oreščanin i Lidija Karaga

Nagradu u kategoriji IT Infrastructure dobila je tvrtka SV Group za unaprjeđenje ICT infrastrukture informacijskog sustava Zagrebačke Banke. Na gradu je u ime SV Groupe preuzeo je direktor Renato Barta, u pratnji predstavnice Zagrebačke banke Dubravke Bernardić (head of System support development).

ICT Gold SV GroupNagrađeni Renato Barta i Dubravka Bernardić

U kategoriji Billing System nagradu je primio Vipnet za rješenje mAutopraonice, koje omogućuje jednostavno, brzo i sigurno plaćanje pranja i čišćenja vozila putem SMS poruke u privatnim samoposlužnim autopraonicama na području RH. Vipnet je ovo rješenje razvio u suradnji s tvrtkom Semper tehnika. Nagradu su preuzeli direktor ICT-a u Vipnetu Alen Gojčeta i direktor Semper tehnike Ivan Karačić.

ICT Gold VipnetIvan Karačić i Alen Gojčeta

Neposredno po dodjeli nagrada, na panelu ICT Gold Forum sudjelovali su Dražen Oreščanin, Renato Barta i Alen Gojčeta.

Dražen Oreščanin je rekao da su business inteligence sustavi već duže vrijeme poprilično zastupljeni u Hrvatskoj, a njegova se tvrtka Poslovna inteligencija bavi isključivo analitičkim sustavima. „Sad već više od 70% izvozimo, i to Austriju, Bugarsku, Veliku Britaniju, Nizozemsku, SAD, sjevernu Afriku i Bliski Istok.“, istaknuo je. „Moramo biti inovativni da riješimo probleme korisnika. Imamo i dosta partnera. Naše skladište podataka za telekome se koristi među 12 telekoma na tri kontinenta, za sveukupno preko 40 milijuna pretplatnika i to je naš najdugovječniji proizvod.“

„Jedina smo IT tvrtka u regiji, a možda i šire, koja ima preko 50% ženskih zaposlenica, a radi se o 104 osobe u 4 države u regiji. To je nešto na što smo izuzetno ponosni.“, ističe Oreščanin.

Što se tiče edukacije za još uvijek deficitarna inženjerska STEM zanimanja Oreščanin kaže da treba ulagati u STEM edukaciju s ciljem privlačenja mladih, uključujući djevojke, u takve struke. „To, naravno, zahtjeva promjene u kurikulumima, kao i vrijeme da se nekoliko generacija odškoluje. Tek tada možemo očekivati rezultate na tržištu rada. Osim toga, u Hrvatskoj trenutno imamo i tri tipa odljeva mozgova: jedan je odlazak naših stručnjaka na rad u inozemstvo, drugi tip su freelanceri koji za strane kompanije rade preko Toptala i drugih freelance servisa, a treći tip su tvrtke koje se bave isključivo izvozom, jer imaju veći kapacitet nego što su trenutne potrebe i potražnja u zemlji. Izvoz, međutim, nije loš, naravno. Dobar je i za društvo u cjelini i za nas kao firmu. Potrebe za kadrom su velike, ali postoje već i mnoge formalne i neformalne inicijative koje rade na edukaciji i popularizaciji IT struke.“, zaključuje Oreščanin.

Renato Barta je objanio da se Potreba za infrastrukturom ne smanjuje nego se centralizira, ali dolazi s time i do rizika. „Održavanje IT strukture se gleda kao trošak, a zapravo se radi o pitanju sigurnosti. Data centri su kritični servisi za funkcioniranje i tvrtki i država. Cloud struktura bi zato trebala ostati u Hrvatskoj.“, rekao je Barta. „U tvrtki SV Group usmjereni smo na banke i datacentre, vezani smo uz korisnike u Hrvatskoj, ali gledamo i ulažemo i prema vani.“

Što se kadrova tiče, plaće su ključni faktor, tvrti barta. Potrebno je, smatra, prepoznati IT kao stratešku industriju i porezno je rasteretiti. Na dugoročnom planu, nastavlja Barta, potrebno je ulagati u obrazovanje i stvaranje iT kadra.

Alen Gojčeta tvrdi da je uloga Vipneta pomoći u procesu digitalne transformacije. „Misija nam je da mijenjamo tržište i mijenjamo naše klijente na način da se suočimo s njihovim izazovima i uspijemo zajedno u digitalnoj transformaciji.“, kaže Gojčeta.
„Što se kadra tiče, mi radimo nove i cool stvari koje ljude zadržavaju i čine ih zadovoljnima same po sebi. Problem s kojim se suočavamo je da ne možemo točno ni znati kakav će nam točno kadar trebati u za bleeding edge tehnologiju skore budućnosti. Problem kako dobiti ljude ili ih educirati za neke stvari koje danas još ne postoje zapravo, ali hoće uskoro.“, zaključio je Gojčeta.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next