Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Održano prvo kolo Croatian Makers lige Istaknuto

Održano prvo kolo Croatian Makers lige

3. i 4. svibnja ove godine održalo se diljem Hrvatske 1. kolo Croatian Makers lige.

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Cilj je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. 

Prvo kolo lige održalo se u 19 regionalnih centara po cijeloj Hrvatskoj i sudjelovalo je 220 osnovnih škola sa više od tisuću doniranih robota. Zahvaljujući donacijama, na stotine djece u Hrvatskoj po prvi puta je imalo priliku baviti se programiranjem i robotikom. 

Da bismo vidjeli kako liga izgleda iz prvog lica, posjetili smo O.Š. Prečko u Zagrebu, koja je ugostila natjecatelje iz još drugih 9 škola sa zapadnog dijela grada Zagreba. U kategoriji od 1. do 5. razreda natjecalo se 20 učenika, a u kategoriji od 6. do 8. razreda njih 30. 

Zadatak u prvom kolu Lige bio je programirati robota za praćenje crte, s tim što je za mlađu kategoriju određena jednostavnija crta, a za stariju kompleksnija. Stariji su, pored toga, morali sami i sastaviti robota, dok su mlađi dobili već sastavljene robote, koje je trebalo "samo" programirati.

U razgovoru s nastavnicima doznali smo da mnoge škole prije donacije za ovo natjecanje nisu imale svoje robote, zbog čega je Croatian Makers liga bila odlična prilika za uvesti djecu u svijet robotike. Do sad su se škole bavile gotovo isključivo čisto softverskim i računskim programiranjem, uglavnom u BASIC-u i Logu, a i to je tek dio šire nastave informatike, koja je još uvijek izborni predmet iako se uglavnom bavi osnovnom informatičkom pismenošću, doznajemo od Davorina Novosela, nastavnika informatike tehničke kulture i domačina događaja u O.Š. Prečko. Tek su se nedavno u nekim školama počele pomalo uvoditi i robotičke radionice, kao i u samoj O.Š. Prečko u kojoj su se Novoselovi učenici mogli već susresti s izradom i programiranjem malih "uradi sam" robota.
Od Borisa Počuče, nastavnika informatike u O.Š. Ivana Cankara na Črnomercu, koja se natječe u kategoriji mlađeg uzrasta, doznajemo da je robotika vrlo pogodna za učenje programiranja kod djece, zbog konkretnih opipljivih rezultata, dok je čisto softversko programiranje pomalo preapstraktno za najmlađe. Slično tvrdi i Petar Dobrić iz O.Š. Jurja Klovića, koja se robotikom bavi već desetak godina i postiže visoke rezultate na već postojećim natjecanjima. Dobrić vidi veliki potencijal u razvoju robotike i programiranja u Hrvatskoj, što bi trebalo poticati već od najmlađe dobi: "Sad je pravi trenutak za pokretanje nastave robotike i programiranja u hrvatskim školama.", tvrdi Dobrić.

CML1

Još jedna stvar koja ugodno iznenađuje je i velik broj djevočica među natjecateljima u branši u kojoj dominiraju muškarci. Nastavnica informatike iz O.Š. Dragutina Domjanića u Gajnicama, Carla Gajšak tvrdi da postoji podjednako velik interes za robotiku i kod muške i kod ženske djece i da bi se muško-ženski omjeri u IT-u mogli uskoro izjednačiti, ako ne i preokrenuti.

Croatian Makers je svakako jedna jako vrijedna inicijativa koja najmlađima omogućava zabavan pristup svijetu robotike, na zajedničko zadovoljstvo i djece i nastavnika.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next