Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvatska softverska industrija lani zaradila 6 milijardi kuna Istaknuto

Novoizabrani Upravni odbor CISEx-a već od 26.4.2016 preuzima dužnost Novoizabrani Upravni odbor CISEx-a već od 26.4.2016 preuzima dužnost

Na izbornoj skupštini CISEx-a 20. siječnja u Zagrebu izabran je novi Upravni odbor, a predstavljeni su i odlični rezultati hrvatske softverske industrije u godini iza nas. Statistike poslovanja softvera za prošlu godinu pokazuju porast izvoza od preko 40%, gotovo 2.000 novootvorenih radnih mjesta i preko 6 milijardi kuna prihoda. Udruga CISEx (Croatian Independent Software Exporters,) okuplja hrvatske proizvođače softvera na međunarodnom tržištu, u svojem sastavu ima oko 10% ukupne domaće softverske industrije, te radi na osvještavanju i educiranju politike, javnosti i softverske industrije o problemima na koje nailaze. 

Novoizabrani Upravni odbor CISEx-a čine Tajana Barančić (Astra d.o.o.), Dženan Lojo (TIS d.o.o.), Mateo Perak (Profico d.o.o.), Milan Puvača (Ofir d.o.o.) i Damir Popović (IT sistemi – Nove tehnologije d.o.o.).

Tajana Barančić je u razdoblju od 2013. do 2015. bila članica Suda časti CISEX-a gdje je uspostavila i metodologiju rada. Navela je kako će se boriti za upoznavanje udruge s državom te lobiranje za provedbu inicijativa: "Kroz CISEx lobirali smo za IT pa smo dizali i prepoznatljivost IT-a kao takvog uopće. Planiramo mijenjati pametnu specijalizaciju kroz jedno dvije godine. Želimo pojačati IT i njegovu prepoznatljivost te obrazovati i imati više programera." - navela je.

Kao najveće probleme je navela manjak od oko tisuću programera godišnje u Hrvatskoj, a smatra da će se to i povećati zbog rasta IT firmi: "CISEx je pokušavao i da se promijeni kurikulum kvote usmjerenja više prema programerima na relevantnim fakultetima. No to nije dovoljno samo na fakultetima, već je potrebno i da se djeca zainteresiraju i da im to bude zanimljivo," nadodala je Barančić.

Dženan Lojo je istaknuo promicanje aktivnosti suradnje, počevši od standardnih tvrtki pa sve do startupa. Naveo je inicijativu za uvođenje informatike u škole te suradnju s vendorima, poslovnim platformama i komorama.

Glavni fokus svih kandidata je bio na dijalogu udruge CISEx s tijelima vlasti u vidu provedbi njenih inicijativa, kao strategije za jačanje inozemnog poslovanja njenih članica. Pitanje kojeg su se svi kandidati dotakli je obrazovanje i nastojanje da se potiče IT edukacija u školama, ponajviše zbog pomanjkanja visoko kvalificirane radne snage iz Hrvatske. Nastavak i stabilnost rasta softverske industrije u Hrvatskoj ovisi o sposobnostima kvalitetnog vođenja poslovanja ali i o samom okružju kreiranom državnim politikama.

Na tom tragu je Milan Puvača iz osječke udruge "Osijek Software City" rekao kako želi svoja pozitivna i optimistična iskustva iz Osijeka s prenijeti na CISEx. Želja mu je da periferija ne zaostaje za Zagrebom, kako bi mladi obrazovani ljudi stekli osjećaj perspektive i rjeđe odlazili tražiti bolju sreću u inozemstvu: "Ciljevi i plan aktivnosti su osnaživanje članstva, proširivanje obrazovne vertikale, praktične radionice i daljnja izgradnja brenda. CISEx je prepoznat kao brend i idemo ga osnažiti," izjavio je Puvača.

Što se tiče IT edukacije, Puvača smatra da s njom treba započeti već od osnovne škole, nevezano za to hoće li ta djeca kasnije biti inženjeri ili ne. Uviđajući sveopću povezanost IT-a sa svim ostalim ljudskim djelatnostima, Puvača smatra da će opća informatička pismenost doprinijeti općem razvoju društva, kao i većem priljevu IT stručnjaka naše tržište rada.

Glasovalo se i za članove Suda časti, gdje je izabrano pet kandidata: Vedran Brničević (Ekobit d.o.o.), Frane Miloš (Amphinicy Technologies), Josip Pokrajčić (Binaria d.o.o.), Damir Sabol (PhotoPay Ltd), Juraj Urbanke (HSM Informatika d.o.o.).

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next