Menu

Kakva budućnost čeka online oglašavanje?

Kakva budućnost čeka online oglašavanje?

Tržište online oglašavanja raste gotovo neprekidno od 2001. godine - kada se oporavilo od pucanja dotcom mjehura na burzama - i čak niti svjetska ekonomske kriza nije uspjela zaustaviti njegov rast. Online oglašavanje trenutno predstavlja oko četvrtinu ukupnog svjetskog tržišta oglašavanja, no čini se da polagano dolazi do svojeg vrhunca.

Gigant online oglašavanja Google najbolja je indikacija da dolazi do usporavanja rasta - iako zarada od oglašavanja još uvijek predstavlja gotovo 90% prihoda te tvrtke, vidljiv je sve veći fokus na druge segmente poslovanja - prodaju usluga i hardvera - gdje tvrtka ostvaruje rast i do 50%.

Na globalnoj razini, usporavanje rasta online oglašavanja vidljivo je u protekle četiri godine. Analitičari vjeruju kako tržište još nije doseglo zasićenje, ali primjećuje se trend konsolidacije i spajanja manjih tvrtki, što ukazuje da internetski oglašivači prostor za rast sve češće traže u spajanjima i preuzimanjima nego u organskom rastu.

Prošlogodišnje brojke na europskom tržištu ukazuju na potencijalni razlog usporavanja - tradicionalni desktop oglasi gotovo da uopće ne rastu. Za rast tržišta najzaslužniji je rast u segmentu mobilnih platformi i video oglasa koji su u 2013. rasli 135% (mobilne platforme) i 45% (video oglasi).

Prema statistikama IAB Europea, ukupni rast online oglašavanja u Europi 2013. bio je oko 12%, no Hrvatska je i u tom segmentu daleko ispod europskog prosjeka, s rastom od samo 6%. Male stope rasta ogledalo su općeg stanja hrvatskog tržišta oglašavanja. Po glavi stanovnika, u Hrvatskoj se na online oglašavanje troši samo 3,5 € - više nego 10 puta manje od europskog prosjeka, koji je oko 37 €.

Što to znači po hrvatske poduzetnike i proizvođače online sadržaja koji se nadaju prihodima od oglašavanja? Prostor za veći rast nesporno postoji, no teško se oteti dojmu da oglašivaći u Hrvatskoj još nisu prepoznali puni potencijal online platformi u oglašavanju. Klasično desktop oglašavanje rezervirano je samo za najveće proizvođače sadržaja, koji jedini mogu biti izravno zanimljivi marketinškim agencijama i sponzorima. Mali i srednji proizvođači sadržaja već godinama iz nužde surađuju s oglasnim mrežama iako iz toga ne dobivaju značajnije prihode, no možda njihov potencijal leži u većoj mobilnoj prisutnosti i kontekstualnim video oglasima. Možda najveći rast prihoda malih i srednjih on line medija se može očekivati od sponzoriranog sadržaja što podrazumijeva izravniji i intenzivniji kontakt oglašivača i medija bez obzira na veličinu.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next