Menu

2015: Velika godina za big data industriju

2015: Velika godina za big data industriju

Sva velika predviđanja analitičara za ICT industriju u 2015. godini slažu se oko jedne stvari - iduća godina bit će godina big data industrije. Analitičke kuće poput Gartnera i Forrestera ukazuju da su brojni veliki poslovni subjekti pokrenuli značajne big data inicijative 2014. godine, pokrenuli konkretne projekte i iskoristili podatke kako bi transformirali svoje poslovanje. Iduće godine, tvrtke će iskoristiti ono što su naučile na svojim i tuđim greškama, i planirati svoje proračune na temelju naučenog.

Tržište analitike velikih baza podataka još uvijek je u povojima, dok tvrtke užurbano rade na razvoju novih tehnoloških rješenja. Više ne postoji luksuz čekanja da tehnologija sazrije - tvrtke koje žele ostati konkurentne moraju preuzeti rizik i koristiti nova, inovativna, ali i neisprobana rješenja kako bi održale korak s vremenom.

Većina rješenja za obradu podataka dizajnirana su za potrebe baza koje su pohranjene na jednoj fizičkoj lokaciji, no podaci se sve češće nalaze u oblaku. Rješenja poput Amazon Redshifta, Googleovog BigQueryja i IBM-ovog Bluemix Clouda postaju sve zanimljivija tvrtkama čiji će se podaci u bližoj budućnosti barem dijelom nalaziti u oblaku.

Distribuirani analitički okviri za Hadoop evoluiraju u resource managere i time polagano pretvaraju Hadoop u enterprise-level data operativni sustav. Forresterovi analitičari vjeruju da će niska cijena korištenja Hadoopa biti presudna za mnoge tvrtke koje će ga koristiti za pohranu podataka koje žele analizirati.

Analitika će biti primarni fokus big data industrije, tvrde u Gartneru. Svaka aplikacija postat će i analitička aplikacija, a analitika će postati duboko usađena u svaku razmjenu podataka, no za većinu korisnika bit će i potpuno nevidljiva. Prava vrijednost big date ne leži u samim podacima već u odgovorima koje ti podaci mogu pružiti na pitanja koja su važna velikim poslovnim subjektima.

Otvorit će se i tržište analitičkih algoritama - u kojima znanstvenici koji rade na obradi podataka efektivno mogu ponuditi analitičke alate koje razviju putem ‘app storeova’. API-ji koje razviju bit će dostupni na Microsoftovom Azure Marketplaceu, a klijenti će moći nabavljati specifične API-je koji odgovaraju njihovim potrebama.

PwC konzultanti intrigirani su konceptom data lakeova - doslovno prevedeno jezera podataka - u kojima nije potrebno dizajnirati set podataka prije njihovog unosa. Data lake ili Enterprise data hub, kakav razvija Intuit u sklopu svojeg Analytics Clouda, omogućava unos podataka iz brojnih izvora u Hadoop spremište i potom koristi analitičke alate za strukturiranje tih podataka.

Najzanimljiviji trend, koji je tek u ranoj fazi evolucije su algoritmi sposobni za samostalno učenje. Objedinjeni pod nazivom Deep learning, radi se o algoritmima koji su u stanju sami prepoznati složenije koncepte i kategorije iz dostupnih podataka, poput IBM-ovog Watsona, programskog rješenja koje je u stanju raditi dijagnostiku na onkologiji, koristeći se medicinskim bazama povijesti bolesti. U bliskoj budućnosti, Deep learning algoritmi bit će u stanju prepoznati mnogo različitih tipova podataka o kojima se u dosadašnjoj analitici nije ni razmišljalo, poput prepoznavanja predmeta i proizvoda na fotografijama i unutar video sadržaja.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next